A gyümölcsös sörök kedvelőinek csapra vertünk egy nagyon ízletes meggyes cseh sört – konkrétan a Rohozec Cherry-t, melynek alapja egy világos sör, amelyet hagyományos cseh dupla cefre módszerrel főznek
Kávérajongóknak kötelező
Arabica kávé
Kiemelkedően fontos dolog, amit a szívünkön viselünk a cseh craft sörök mellett – az a kávé. Ezért a magyar tulajdonú Semiramis céggel dolgozunk együtt, hogy mindig a legjobb minőséget tudjuk nyújtani vendégeinknek.
Melyik a jobb kávé?
Arabica kontra Robusta
Az arabica cserje meredek hegyoldalakon érzi magát a legjobban, vulkáni talajra, kevés napfényre, rengetek esőre, és még több árnyékra van szüksége. A nagy magasságban termő babszemek más fajtához képest keményebbek, az ízük finomabb és aromásabb, így jobb, „erősebb” kávé főzhető belőle, azonban fontos tudni, hogy az arabica koffeintartalma közel harmada a robusta koffeintartalmának.
Tehát a kávéfogyasztó erősebb íz, finomabb aroma és az intenzívebb illatanyagok miatt érzi úgy, hogy erősebb kávét fogyaszt, ha a jobb minőségű arabicát választja. Az arabicában lévő savtartalom is alacsonyabb, mint a robustában, ezért a gyomorproblémákkal küszködő emberek is nyugodtan fogyaszthatják. Ennek a kávénak az utóíze sokkal tovább megmarad. Talán a fentiekből egyértelműen következik, hogy a jobb kávészaküzletek csak jó minőségű arabica kávét árusítanak, a kávérajongók is ezt részesítik előnyben.
A robusta fajtának a cserjéje rendkívül edzett, sok betegségnek ellenáll, bőtermő, jelentősen alacsonyabban, akár ezer méter alatt is termeszthető. Sokkal kevesebb esővel is beéri, mint a jobb fajták. Noha a robusta kávé jól keverhető a jobb minőségű arabicával, minősége messze elmarad attól, saját íze össze sem hasonlítható az arabicával.
Éppen ezért a robusta többsége jelentősen olcsóbb, mint az arabica. Tehát minél olcsóbb egy kávékeverék, annál több robusta van benne. A kereskedelemben kapható kávék többsége is ilyen. A SEMIRAMIS -nál ilyen nem kapható.
1991 óta
SEMIRAMIS ARABICA KÁVÉ
Kínálatukból számunkra legjobban az Indonéz szigetvilágból származó arabica kávé ízlett legjobban – a friss, francia (közepes) pörkölésű változatban. Így ezt kínáljuk a Prága vendégeinek. Ez a kávé egy felejthetetlen élményt nyújtó, erőteljes ízű, kellemesen testes, krémes, egzotikus, fűszeres aromájú, bársonyos, kissé füstös felhangú, csekély mértékben savas 100% arabica kávékülönlegesség.
HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK
BLOG
PRIMÁTOR limitált kiadások
Primátor nem csak abban számít rendkívülinek a cseh sörgyárak között, hogy az állandó kínálata tizenötféle sörből áll, hanem azzal is, hogy rendszeresen hoz ki limitált példányokat.
A mi választásunk: PRIMÁTOR
A náchodi Primátor sörgyár a közepes méretű regionális sörfőzdék közé tartozik, a mintegy százharmincezer hektoliteres évi kihozatallal. Ennek ellenére a szortimentet több mint tucat állandóan kínált sör alkotja