Cseh kocsma klasszikus

CSEH ÉTELKÜLÖNLEGESSÉG

UTOPENEC

A Prága sörözőben igazi cseh kocsma kalsszikus ételek rendelhetőek, mint például a helyben pácot camembert Hermelin sajt különlegesség, a klasszikusnak számító, autentikusan bryndza-ból készülő juhtúrós sztrapacska, és éppúgy megtalálható a kínálatban a hagymás-ecetes érlelt kolbászka az Utopenec.

Utopenec cseh ételkülönlegesség egy barna sörrel

Több mint 100 éves legenda

Az Utopenec (jelentése vízi hulla) mely nevéhez egy különös és bizarr esemény társul. Az eredeti történet szerint a vízbefulladásra utaló morbid elnevezés nem a szafaládé darabkák ecetes fürdőjéből származik, hanem feltalálójának tragikus halálából.

Az immár több mint százéves legenda szerint élt egyszer Berounban egy mesterember, bizonyos Šamánek, aki molnár volt és fogadós egyszemélyben. Nos, a mester a nem igazán ízletes – rosszindulatú pletyka szerint romlott – kolbászfélét minőségjavítási célból áztatta savanyú lébe, nagy mennyiségű hagymakarikával egyetemben.

A találmány talán feledésbe is merült volna, ha Šamánek a vízimalom kerekeinek javítása közben nem fullad a folyóba. A helyi közvélemény úgy reagált az eseményre, hogy Šamánek kulináris újítása megkapta az Utopenec, azaz a vízbefulladt nevet.

A tragikomikus történet és az ecetes kolbász híre szájról szájra, kocsmáról kocsmára terjedt, és az Utopenecet mindenki szerette volna megkóstolni, így aztán az étek rövid idő alatt beépült a cseh mindennapokba.

ÍZELÍTŐK

CSEH SÖRKORCSOLYÁK

Kóstold meg Te is a helyben készült cseh ételkülönlegességeket!

HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK

BLOG

Rohozec cherry cseh meggyes sör
Primátor limitált Evergreen korsóba töltve tavasszal
Primátor sörök egymás mellett

Copyright 2024 - Kervend 2006 Kft. | Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató